Կալցիումը շատ կարևոր միկրոէլեմենտ է մեր օրգանիզմի համար։ Այն նպաստում է մեր ոսկորների և նյարդային համակարգի առողջությանը, ինչպես նաև կարգավորում արյան ճնշումը և խոչընդոտում աղերի կուտակմանը։
Ձեզ ենք ներկայացնում մի քանի բուսական ծագում ունեցող մթերքներ, որոնք հարուստ են կալցիումով ավելի քան կաթնամթերքը։
ԿԱԿԱՉԻ ՍԵՐՄԵՐ
100գ․ կակաչի սերմը պարունակում է 1500մգ կալցիում։
Կակաչի սերմերը կարելի է օգտագործել աղցաններում և շիլաներում։
ՔՈՒՆՋՈՒԹ
100գ քունջութի սերմը պարունակում է 1400մգ կալցիում, որը համապատասխանում է մարդու օրական միջին նորմային։ Քունջութը պարունակում է նաև սպիտակուց, վիտամիններ, մագնեզիում, ցինկ, ֆոսֆոր, երկաթ և սեզամին, որը հզոր հակաօքսիդանտ է։
ԿՏԱՎԱՏԻ ՍԵՐՄ
Կտավատի սերմը նույնպես պարունակում է կալցիում 100գ-ում 2555գ։ Սերմը հայտնի է օմեգա3-ի պարունակությամբ։ Այն կարելի է օգտագործել աղացած վիճակում։
Սերմի ռաֆինացված յուղը Ca չի պարունակում։
ԿԱՆԵՓ
Պարունակում է սպիտակուց, բոլոր 9 անփոխարինելի ամինաթթուները, ֆոսֆոր, մագնեզիում, ցինկ, պղինձ և վիտամիններ B1, B2, B6, D, E, որոնք ամրապնդում են դիմադրողականությունը, սիրտ-անոթային և նյարդային համակարգը, կարգավորում են արյան ճնշումը։
ԿԱՂԱՄԲԻ ՏԱՐԲԵՐ ՏԵՍԱԿՆԵՐ /բրոկկոլի, բրյուսելյան, պեկինյան, կարմիր և սպիտակ/
Զարմանալի է, բայց 1 բաժակ կաղամբի հյութը ավելի շատ կալցիում է պարունակում, քան 1 բաժակ կաթը։ Բրոկկոլին ավելի շատ C վիտամին է պարունակում, քան նարինջը։ Ինչպես նաև այն պարունակում է վիտամին K, որը օգնում է կալցիումին ավելի արագ մարսվել։
Օգտակար է՞ր։
Նշված մթերքներն անպայման ներառեք Ձեր ամենօրյա սննդի չափաբաժնում, որից Ձեր առողջությունը միանշանակ կշահի։
«ԱՅԱ ՄԱՐԻԱ» առողջ հանգստի կենտրոնի հիմնադիր-տնօրեն, առողջագետ Անահիտ Հակոբյան